“De Ilse de Lange van het bedrijfsleven”
Zo werd ik eens geïntroduceerd als spreekster op een congres. Ik schoot onmiddellijk in de lach. Grootste overeenkomst tussen Ilse en mij is namelijk niet zingen, maar het feit dat wij beiden een nog enigszins licht hoorbaar accent hebben.
In 1995 heb ik mij als Groningse in het westen gevestigd om aan de slag te gaan als full time trainer/adviseur bij Boertien en Partners. Daar ging ik van medior naar senior, OR, management, om uiteindelijk in 2001 voor mezelf te beginnen. Samen met een compagnon heb ik in 2003 Mensen in Bedrijf opgericht, een bureau dat zich primair richtte op teamontwikkeling. We hebben een aantal boeken geschreven en een bloeiend bedrijf opgebouwd. In 2012 heb ik dat verlaten om me te gaan richten op grotere vraagstukken binnen de financiële sector, en de laatste vier jaar heel gericht, de accountancy.
Ik ben een aartsgeneralist. Dat is niet altijd eenvoudig. Zeker als je probeert uit te leggen wat je doet. Of erger: mensen vrager naar hoe je je zelf noemt. Ik heb geen idee. Maar mijn focus is wel consistent: ik richt me op Goed Werk en integer gedrag in het dagelijkse handelen van (financiële) professionals- ervaren en aankomend – in de (commerciële) beroepspraktijk.
Ook gebruik ik graag het gedachtengoed van Prof Dan Ariely (hoogleraar psychologie/behavioral economics en auteur van The honest truth about dishonesty) van de weegschaal die wij allen incorporeren tussen een integer mens willen zijn en tegelijkertijd je eigen belang ook willen veilig stellen. Daarmee kunnen we, zonder te vervallen in naïviteit, aan de slag gaan met alle vraagstukken die dat precaire evenwicht, met zich mee brengt.
Maar ik werk vooral graag met het concept van Prof Howard Gardner en zijn onderzoek naar Goed Werk in de beroepspraktijk.
Mijn werk voor de accountancysector heb ik dan ook de overall titel Rekenen op Goed Werk gegeven. Onder die noemer heb ik o.a. in 2015 samen met accountancystudenten van Nyenrode het opinieplatform The Accountabels opgericht, waarvoor ik de innovatieprijs heb ontvangen van de Vereniging Accountancy Studenten.
In 2017 werkte ik hoofdzakelijk aan een onderzoek en een boek met de werktitel Beroepseer van de Accountant, alternatief voor (nog meer) regels? Een project dat ik geïnitieerd heb vanuit de Stichting Beroepseer en dat gefinancierd werd door het Accountantsfonds. Het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek is o.a. geënt op het voorwerk verricht door Prof Howard Gardner van de Harvard Graduate School of Education, waar ik in 2016 met een delegatie te gast was en een presentatie heb gegeven.
Eind december 2017 is onze bundel “Artikel 5, de beroepseer van de accountant” verschenen. Hiervoor ontving ik afgelopen zomer 2018 de NBA Loftrompet die werd uitgereikt door het NBA bestuur voor mijn “meer dan gemiddelde bijdrage aan de professie”. Artikel 5 is nu bezig aan de 5e druk en wordt uitgereikt aan beginnende accountants wanneer ze worden bijgeschreven in het register.
Ik geef colleges aan het Instituut Finance and Accounting van de Hogeschool Utrecht en binnen de praktijkopleiding Accountancy van Nyenrode Business Universiteit (laatste fase studie tot accountant). Ook schreef ik 9 jaar lang als vaste columniste voor het kwartaalblad Accountant en artikelen en essays voor verschillende bladen.
Ik ben associé bij de Stichting Beroepseer (na 4 jaar bestuur) en voorzitter van de faculty Ethiek, cultuur en gedrag van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (na 4 jaar Adviescommissie Ethiek, cultuur en gedrag). Tot slot ben ik lid van de Redactieraad Commissie eindtermen accountancyopleidingen (CEA).
Verder heb ik een gevarieerde klantenportefeuille, maar het zijn het doorgaans beroepsgroepen (opvallend vaak beginnend met een A..) zoals artsen, apothekers, actuarissen, accountants, arbeidskundigen, agrarisch adviseurs en ook toezichthouders en ambtenaren.